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  1. 紀要論文
  2. 学部
  3. スポーツ科学部(体育学部)
  4. 体育学論叢
  5. 34
  6. 1

「Meal-fed ラットにおける活動期初期の摂食に対する褐色脂肪組織の経時的応答」

https://chukyo-u.repo.nii.ac.jp/records/9314
https://chukyo-u.repo.nii.ac.jp/records/9314
15b67f5f-25a2-4631-b70c-ecb4430bc190
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00004196508.pdf KJ00004196508.pdf (592.0 kB)
Item type [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper_02(1)
公開日 2016-11-14
タイトル
タイトル 「Meal-fed ラットにおける活動期初期の摂食に対する褐色脂肪組織の経時的応答」
タイトル
タイトル Time course of metabolic response in brown adipose tissue of meal-fed rats to the meal at early stage of active period of the day
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00081735
著者 辻本, 尚弥

× 辻本, 尚弥

WEKO 11287

辻本, 尚弥

ja-Kana ツジモト, ヒサヤ

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谷, 健二

× 谷, 健二

WEKO 11288

谷, 健二

ja-Kana タニ, ケンジ

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石河, 利寛

× 石河, 利寛

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石河, 利寛

ja-Kana イシコ, トシヒロ

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Tsuzimoto, HISAYA

× Tsuzimoto, HISAYA

WEKO 11290

en Tsuzimoto, HISAYA

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Tani, KENJI

× Tani, KENJI

WEKO 11291

en Tani, KENJI

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Ishiko, TOSHIHIRO

× Ishiko, TOSHIHIRO

WEKO 11292

en Ishiko, TOSHIHIRO

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著者所属(日)
静岡大学
記事種別(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 原著論文
抄録(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 本研究では, 1日2食の時間制限食で飼育した生後5週令の雄ラットを用いて, 活動期初期の1回の摂食に対する体熱産生応答にBATがいかなる関与をしているかについて検討した。主な結果は以下のとうりである。1) IBAT総湿重量は, 0時点に対し摂食開始後の全ての時点で有意な差が認められなかった。摂食開始前180時点と0時点の比較ではIBAT総湿重量と体重100gあたりの湿重量ともに0時点が有意に軽かった。摂食群と欠食群で240分時点で欠食群が重かった。2) 1gあたりのIBATグリコーゲン含量は0時点に比べ摂食開始後90, 180分時点で有意に高値を示した。総グリコーゲン含量は0時点に比べ摂食開始後60, 90, 120, 180分時点で有意に高値を示した。摂食群と欠食群を比べると180, 240両時点で摂食群が有意に高値を示した。IBATの蛋白質濃度は摂食に伴う経時的変化はみられなかった。3) IBAT酸素消費量は10mgタンパク質あたり, 100mg湿重量あたりおよび総湿重量あたりの全ての表示で0時点に比べ摂食開始後の全時点で有意な差は認められなかった。摂食開始前180分と0時点を比べると, 0時点が180時点に比べ全ての表示で有意に高値を示した。摂食群と欠食群の比較では欠食群が高値を示す傾向にあった。4) 10mgタンパクあたりのIBAT酸素消費量と他の項目との相関についてみると, 体重とグリコーゲン含量に対しては有意な弱い正の相関がみられ, 組織重量とタンパク質含量に対しては有意な弱い負の相関がみられた。以上, 1日2食の Meal-feeding で飼育したラットの摂食に対するIBATの応答がこれまでの報告と一部異なることから, 摂食様式の違いによるDITに対するBATの関与も異なることが示唆された。また, IBATの酸素消費量が摂食開始前に比べ開始時にすでに高まっていたことから, Meal-feeding によりIBATは摂食に対して予知的に応答することが示唆された。
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 The brown adipose tissue (BAT) is the major site of heat production in mammalian ther-mogenesis. We investigated the time course of metabolic response in the interscapular BAT (IBAT) to a single time-restricted meal in Wistar strain meal-fed rats. Rats (N=69) were allowed to approach a standard diet twice a day (08-09 hour, 20-21 hour) for 14 days. Eight experimental time points were set : 180 min before meal initiation, 0, 30, 60, 90, 120, 180 and 240 min after meal initiation. Meal-deprived groups were prepared 180 and 240 min after meal initiation. Wet weight of the IBAT was not influenced by the meal. This weight at the initiation of meal was less than that of 180 min before meal. The IBAT glycogen contents per 1g wet weight measured 90, 180 min after meal initiation were higher than those at the initiation of meal. The IBAT total glycogen contents measured 60, 90, 120, 180 min after meal initiation were higher than those at the initiation of meal. The glycogen content of the IBAT in meal-fed group was higher than that of meal-deprived group measured 180 and 240 min after meal initiation. No change was observed in the IBAT protein content. Oxygen consumption of the IBAT was not influenced by the meal on the time course after the meal. This oxygen consumption at the initiation of meal was higher than that 180 min before meal. The correlations of oxygen consumption of the IBAT per 10mg protein to other items were observed (positive to body weight and glycogen content, negative to tissue weight and protein content). These results were slightly different from previous studies. Participation of the IBAT to diet-induced thermogenesis was influenced by meal-feeding pattern. In addition, heat production of the IBAT in meal-fed rats was responded expectantly to the meal.
書誌情報 中京大学体育学論叢
en : Research journal of physical education Chukyo University

巻 34, 号 1, p. 101-108, 発行日 1992-10-20
表示順
内容記述タイプ Other
内容記述 17
アクセション番号
内容記述タイプ Other
内容記述 KJ00004196508
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 02887339
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